Co budete potřebovat ?
Na sušenkovou krustu:
140 g změklého pravého másla
100 g granulovaného cukru
1/2 čajové lžičky jemné mořské soli
1 žloutek
210 g hladké mouky
Na karamel:
210 g nesoleného másla
220 g třtinového cukru
235 g lehkého kukuřičného sirupu
1 čajová lžička jemnozrnné mořské soli
50 g granulovaného cukru
80 g slazeného kondenzovaného mléka
150 g plus + 1 lžíce jablečného cideru
1 čajovou lžičku mleté skořice
větší špetka strouhaného muškátového oříšku
mořská sůl vločková Maldon
nebo pokud jste ještě odvážnější tak
uzená mořská sůl vločková MALDON
Jak na to?
1/ vyložte vyšší plech o velikosti cca 25x25cm pečícím papírem (papír by měl přesahovat okraje plechu)
2/ směs na krustu připravíte smícháním másla, cukru, soli a žloutku - pak přidejte mouku a vytvořte jemné drobky
3/ směs rovnoměrně rozdělte na plech a vložte na 30 minut do chladničky
4/ předehřejte troubu na 175°C a směs pečte 25-30 minut
5/ do hrnce vložte všechny suroviny na karamel (stranou ponechte jen 1 lžíci cideru, skořici a muškátový oříšek)
6/ směs zahřejte za stálého míchání na 120°C (doporučujeme použít teploměr)
7/ po dosažení teploty odstavte a přidejte 1 lžíci cideru, skořici a muškátový oříšek
8/ karamel rozpostřete na krustu a nechte chladnout přibližně 3 hodiny
9/ opatrně vyjměte pečící papír z plechu a umístěte na prkénko, kde plát rozkrájejte na proužky nebo čtverečky či jiné tvary
10/ před podáváním posypte solí Maldon
11/ náš TIP - zabalte karamely do fólie či celofánu pro uchování tvaru nebo je uchovávejte v chladničce